Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε μπέικον

Υλικά (για μια μικρή μακρόστενη φόρμα κέικ)

  • 600-700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας λάδι
  • μισό σφηνοπότηρο κρασί λευκό
  • 2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο και λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • λιγάκι γάλα για να γίνει αφράτος ο κιμάς
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ρίγανη ξερή
  • δυόσμος ξερός
  • αλάτι, πιπέρι
  • τυρί φέτα ή γραβιέρα σε χοντρά κομμάτια (4-5)
  • 10-15 φέτες καπνιστό μπέικον
  • 1 μακρόσενη φόρμα κέικ (24x6)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά μας και συμπληρώνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το μπέικον και το τυρί. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά με το χέρι και κάνουμε κινήσεις σαν να ζυμώνουμε το μίγμα όπως κάνουμε πριν πλάσουμε μπιφτέκια. Θέλουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα μας. 



Στη συνέχεια, πάιρνουμε τη φόρμα του κέικ και στρώνουμε στον πάτο κάθετα φέτες μπέικον μέχρι να καλυφθεί αλλά και να μείνει περίσσευμα  για να τυλιχτεί από πάνω και να καλύψει και το υπόλοιπο μέρος του κιμά. Επίσης βάζουμε και στα πλάγια της φόρμας. Βλέπε την πρώτη φωτό.






Αφού έχουμε καλύψει με το μπέικον τη φόρμα, στρώνουμε το μισό μίγμα του κιμά μέσα και σε αυτό το σημείο βάζουμε στην επιφάνεια μεγάλα κομμάτια τυριού της επιλογής μας(κατα προτίμηση γραβιέρα και φέτα). Δες τη δεύτερη φωτό.





Έπειτα, τοποθετούμε από πάνω τον υπόλοιπο κιμά και κλείνουμε με το μπέικον να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Και είμαστε έτοιμοι για να ψήσουμε στο φούρνο. Να πούμε ότι επειδή θα βγάλει πολύ ζουμί το φαγητό καλό είναι να έχουμε τοποθετήσει γύρω από τη φόρμα ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αρχικά στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά κι έπειτα στον αέρα για 30-40 λεπτά. Όταν δούμε ότι από πάνω έχει αρπάξει πολύ το μπέικον , θα καλύψουμε με λίγο αλουμινόχαρτο. Θα τρυπήσουμε με το μαχάιρι όταν θα έχει περάσει περίπου 1 ώρα που το έχουμε στο φούρνο κι αν τρυπιέται εύκολα σημαίνει ότι έχει ψηθεί ο κιμάς μας εσωτερικά. Στο σημείο αυτό, θα βγάλουμε από το φούρνο τη φόρμα και προσεκτικά, αφού αδειάσουμε τα ζουμιά, θα γυρίσουμε ανάποδα σε ένα πιάτο το ρολό και θα το ξαναβάλουμε στη φόρμα ανάποδα για να πάρει λίγο χρώμα το μπέικον που βρισκόταν στον πάτο και από την πλευρά εκείνη άλλωστε θα σερβιριστεί. Το αφήνουμε για ούτε 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω και το βγάζουμε.

Μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες φούρνου που έχουμε 
ψήσει παράλληλα σε ένα άλλο ταψάκι ή και με ρύζι αν το προτιμάμε. Για να το κόψουμε θα περιμένουμε λιγάκι να κρυώσει για να μη μας διαλυθεί.




Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου