Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Σπιτικές ταλιατέλες με κόκκινη σάλτσα και φρέσκα μανιτάρια

Υλικά (για 2-3  μερίδες )

Για τη ζύμη των ζυμαρικών:
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
  • περίπου 80 ml νερό
  • λίγο αλάτι
  • έξτρα αλεύρι για τον πάγκο και τα χέρια μας


 Για τη σάλτσα:
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φετάκια
  • 2-3 μεγάλα μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φετάκια
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη σε 2-3 κομμάτια
  • 1 σφηνοπότηρο κρασί κόκκινο
  • 200ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 150 γραμ. τοματίνια ψιλοκομμένα
  • λίγη ζάχαρη
  • ελάχιστη κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • βασιλικό ξερό
  • ρίγανη ξερή
  • ελαιόλαδο
  • νερό

Για το σερβίρισμα:
  • τυρί τριμμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Πάνω στον πάγκο μας ή σε ένα μεγάλο ταψί θα ετοιμάσουμε την ζύμη μας αρχικά. Θα ρίξουμε όλο το αλεύρι πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε, θα κάνουμε στη μέση ένα κενό και θα προσθέσουμε τα αυγά, έπειτα το λάδι και το νερό και λίγο αλάτι. Θα τα ανακατέψουμε με ένα κουτάλι κι αφού ομογενοποιηθούν ελαφρώς θα αρχίσουμε με τα χέρια μας να ζυμώνουμε και να πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά και να μπορούμε να το κάνουμε μια μπάλα. Θα προσέξουμε ότι θα βγει λίγο κολλώδης η ζύμη μας αλλά αν κολλάει πολύ ή κολλάνε τα χέρια μας θα προσθέτουμε αλεύρι.

Όταν πλάσουμε καλά τη ζύμη μας και την κάνουμε μία μπάλα θα πάρουμε έναν πλάστη και θα ανοίξουμε τη ζύμη μας όσο πιο λεπτή μπορούμε πάνω σε επιφάνεια αλευρωμένη. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα. Αν χρειαστεί να κόψουμε από τα πλαϊνά για να βγει ίσιο θα κρατήσουμε το ζυμάρι και θα φτιάξουμε άλλη μπάλα ζύμης που επίσης θα ανοίξουμε στη συνέχεια. Όταν έχουμε το σχήμα που θέλουμε και είναι αρκετά λεπτό το φύλλο από το ζυμάρι, θα αλευρώσουμε ξανά καλά και την επιφάνεια εργασίας και τη ζύμη μας και θα τη διπλώσουμε αρκετές φορές πάντα αλευρώνοντας την επιφάνειά μας και το ζυμάρι μέχρι να φτιάξουμε έναν κύλινδρο. Έπειτα θα πάρουμε ένα μαχαίρι και θα κόψουμε τον κύλινδρο σε λεπτές λωρίδες κάθετα μήκους λίγο λιγότερο από 1 εκατοστό. Όταν θα ανοίξουμε τις λωρίδες αυτές θα έχουμε δημιουργήσεις τις ταλιατέλες μας.

Επειδή οι ταλιατέλες μας θα έχουν μεγάλο μήκος θα τις κόψουμε στη μέση για να έχουμε περισσότερες. Θα επαναλάβουμε και για την άλλη μπάλα από ζυμάρι αν μας έχει περισσέψει. Είμαστε έτοιμοι να βράσουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά(αναλόγως πόσο βρασμένα τα θέλουμε). Δε θα τα στραγγίξουμε ούτε θα τα κάψουμε με λάδι γιατί θα τα προσθέσουμε μετά στη σάλτσα μας απευθείας.

Περνάμε στην προετοιμασία της σάλτσας. Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι να μαραθούν. Έπειτα συμπληρώνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε στο μέτριο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, το χυμό ντομάτας και τα τοματίνια. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκά θέλει ο καθένας τη σάλτσα) , αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κανέλα στη μύτη του κουταλιού, ρίγανη τριμμένη και βασιλικό τριμμένο.

Βράζουμε τη σάλτσα μας για μερικά λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί και να δέσει και έπειτα προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, τα αφήνουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά, ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Στο πιάτο μας προσθέτουμε τυρί τριμμένο της επιλογής μας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου