Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Μανιτάρια γεμιστά με μπεσαμέλ και μπέικον

Υλικά
  • 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα Portobello
  • 2-3 φέτες καπνιστό μπέικον 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 σφηνοπότηρο κρασί λευκό
  • 50 γραμ. τυρί φέτα
  • 3-4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 3-4 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 1 αυγό
  • δυόσμος ξερός
  • μαϊντανός φρέσκος
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • τυρί για τρίψιμο
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφού σκουπίσουμε καλά τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί, αδειάζουμε λίγο από τη σάρκα τους για να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος για τη γέμιση. Τη σάρκα την κρατάμε και θα την προσθέσουμε στη μπεσαμέλ.

Στη συνέχεια σε ένα μικρό τηγανάκι με ελάχιστο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το σκόρδο να βγάλει το άρωμά του και προσθέτουμε το μπέικον πολύ ψιλοκομμένο να το σοτάρουμε. Αφού έχει σοταριστεί καλά, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε το μάτι. Έπειτα αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το σκόρδο και αφήνουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί. 

Για τη μπεσαμέλ, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα. Μόλις αρχίσει να πήζει συμπληρώνουμε το χλιαρό γάλα σιγά σιγά κι έπειτα την φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο κι ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέτουμε λιγάκι μοσχοκάρυδο για το άρωμα, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι,λίγο αλάτι, ξερό δυόσμο και αφαιρούμε από τη φωτιά. Στη φάση αυτή ρίχνουμε στη μπεσαμέλ και το αυγό ανακατεύοντας πολύ γρήγορα. 

Αφού είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, θα συμπληρώσουμε μέσα το μπέικον και τη σάρκα από τα μανιτάρια που είχαμε αφήσει και θα ανακατέψουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Έπειτα με ένα μικρό κουταλάκι θα γεμίσουμε τα μανιτάρια μας.

Παίρνουμε ένα πιρέξ, το βουτυρώνουμε ελαφρώς για να μην κολλάει ο πάτος και τοποθετούμε μέσα τα μανιτάρια που έχουμε γεμίσει. Τέλος, πάνω από κάθε μανιτάρι τρίβουμε τυρί της αρεσκείας μας και είμαστε έτοιμοι για να ψήσουμε. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να πάρει το τυρί ένα ωραίο χρώμα από πάνω. Για το γαρνίρισμα, προσθέοτουμε στο πιάτο λίγο φρέσκο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου