Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Πίτα-πίτσα με χωριάτικο λουκάνικο και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 270 γραμ.περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις(και όσο πάρει)
  • 230 γραμ. περίπου βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 70 ml γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
  • 3 μικρά ή 1και 1/2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα με πράσσο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • μισή πράσινη πιπεριά (όχι καυτερή) ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι μπαλσάμικο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη
  • 200 γραμ. τοματίνια κονσέρβας
  • 100 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • ξερή ρίγανη
  • ξερό βασιλικό
  • λίγη κανέλα
  • 200 γραμ. τυρί φετα σε τρίμματα
  • 200 γραμ. τριμμένο γκούντα ή άλλο κίτρινο τυρί

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο και αρχίζουμε με τα χέρια να ζυμώνουμε. Μόλις φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης (ξύδι, γάλα, αλάτι). Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά έως ότου γίνει ομοιόμορφο το ζυμάρι μας. Αν κολλάει πολύ στα χέρια μας και είναι ιδιαίτερα λαστιχωτή η ζύμη θα συμπληρώσουμε αλεύρι και θα ρίξουμε και στα χέρια μας για να μπορέσει να πλαστεί. Αφού ζυμωθεί καλά και το κάνουμε μια μπάλα, θα το τυλίξουμε μέσα σε μία πλαστική μεμβράνη και θα το αφήσουμε μέσα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Όσο είναι το ζυμάρι μας στο ψυγείο εμείς ξεκινάμε τη γέμιση. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε λεπτά φετάκια και τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε και συμπληρώνουμε πιπέρι φρεσκοτριμμένο και λίγο αλάτι(στη μύτη του κουταλιού). Όταν το κρεμμύδι αρχίσει να μαλακώνει και να γλασάρει προσθέτουμε λιγάκι ζάχαρη (μισό κουταλάκι κοφτό) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Έπειτα, σβήνουμε με λίγο μπαλσάμικο, αφήνουμε να εξατμιστεί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Ανακατεύουμε και όταν βλέπουμε ότι έχουν καραμελώσει καλά τα κρεμμύδια μας αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. 

Στο ίδιο τηγάνι, με το λίγο λάδι που μας έχει μείνει, ρίχνουμε τα λουκάνικα που έχουμε κόψει σε ροδέλες και σε δυνατή φωτιά τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα λίγο από τη μία πλευρά και λίγο από την άλλη. Δε θα τα τηγανίσουμε γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.Όταν πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές θα τα αφαιρέσουμε και θα τα αφήσουμε σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.


Συνέχεια έχει η σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξουμε για να απλωθεί στη ζύμη μας. Στο τηγανάκι, χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο, μια και έχει λιπαρή ουσία, ρίχνουμε τα τοματάκια και το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και συμπληρώνουμε λίγη ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστη κανέλα, ρίγανη και βασιλικό. Μας αρκεί να πάρουν μια καλή βράση και να δέσει η σάλτσα γιατί δε θέλουμε υγρά. Αφαιρούμε και τη σάλτσα από το μάτι μόλις δέσει και είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουμε τη ζύμη μας και να κάνουμε τη σύνθεση.

Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το αφήνουμε λίγο στο χώρο για να μην είναι παγωμένο. Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας μας μια μεγάλη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Παίρνουμε το ζυμάρι μας, το τοποθετούμε πάνω στο αλεύρι, το πασαπλίζουμε και αυτό με αλεύρι καθώς και τα χέρια μας για να δουλέψουμε καλύτερα τη ζύμη και αφού το ανοίξουμε λίγο με τα χέρια, παίρνουμε πλάστη ή άλλο κυλινδρικό σώμα και αρχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεπτή. 




Αφού ανοίξει η ζύμη σε κυκλικό σχήμα, αφήνοντας λίγο κενό χώρο γύρω γύρω, αρχίζουμε να απλώνουμε με μια κουτάλα τη σάλτσα στο κέντρο του ζυμαριού και κοιτάμε να πάει παντού εκτός από λίγο περιμετρικά που το θέλουμε κενό.





Απλώνουμε καλά τη σάλτσα χωρίς ζουμιά και στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια να πάνε παντού. Ακολουθούν τα λουκάνικα, η πιπεριά ψιλοκομμένη και τέλος προσθέτουμε από πάνω σε τρίμματα τυρί φέτα και κίτρινο τριμμένο τυρί.





Το τελευταίο βήμα είναι να γυρίσουμε τις άκρες της ζύμης περιμετρικά προς τα μέσα σαν να κάνουμε σούρες και να κλείνουμε τη γέμισή μας κεντρικά. 
Είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου 40-45 λεπτά , αναλόγως και το φούρνο. Θέλουμε να λιώσουν τα τυριά, να γίνει μια ωραία κρούστα από πάνω, να πάρει χρώμα η ζύμη μας και να γίνει τραγανή.



Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου