Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Χοιρινά μπριζολάκια με κόκκινη γλυκιά σος και καπνιστό τυρί

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 χοιρινά μπριζολάκια
  • 1 μικρό κρμεμύδι ξερό σχεδόν πολτοποιημένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σχεδόν πολτοποιημένη
  • μισή κόκκινη γλυκιά πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
  • 300 γραμ. τοματίνια ψιλοκομμένα (κονσέρβα)
  • 2 κουτ. γλυκού κέτσαπ
  • 2 κουτ.γλυκού μέλι
  • 2 κουτ.γλυκού μουστάρδα 
  • 1,5 κουτ.γλυκού ζάχαρη
  • μισό σφηνοπότηρο κόκκινο κρασί
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • ρίγανη ξερή
  • βασιλικός ξερός
  • δυόσμος ξερός
  • τυρί καπνιστό τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • νερό
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα μπριζολάκια μας. 
Αφού έχουν στραγγίξει καλά, τα λαδώνουμε με το ελαιόλαδο με ένα πινελάκι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη σε κάθε μεριά σε όλα τα μπριζολάκια. Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα (ή ψηστιέρα, ότι μας βουλεύει)χωρίς πρόσθετο λάδι αλλά σε πολύ δυνατή φωτιά αρχικά να πάρουν χρώμα και οι δύο μεριές και έπειτα χαμηλώνουμε αρκετά για να ψηθούν και μέσα. 

Για τη σος: Σε ένα φαρδύ σκέυος που είναι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λιγάκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σχεδόν λιωμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Αφού μαλακώσουν αρκετά, συμπληρώνουμε το μέλι και έπειτα την κόκκινη πιπεριά. Ανακατέυουμε καλά και μόλις αρχίσει να πήζει θα σβήσουμε με το κόκκινο κρασί και θα χαμηλώσουμε λίγο το μάτι όταν εξατμιστεί. Στο σημείο αυτό θα προσθέσουμε το κέτσαπ, έπειτα τα τοματίνια και τέλος τη μουστάρδα, θα ανακατέχουμε καλά και θα συμπληρώσουμε λίγο βρασμένο νεράκι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ξαναχαμηλώνουμε πολύ και τέλος προσθέτουμε, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο ξερό δυόσμο και λίγο παραπάνω ξερό βασιλικό. Τέλος τη ζάχαρη αναλόγως πόσο γλυκιά την προτιμάμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί και να γίνει σχετικά πηχτή σαν σος. 

Την αφαιρούμε και την απλώνουμε ζεστή πάνω στο μπριζολάκι μας και ακριβώς από πάνω προσθέτουμε τριμμένο καπνιστό τυρί να αρχίσει να λιώνει. Μπροούμε να συνοδεύσουμε με άσπρο ρύζι σπυρωτό ή με πατάτες.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου