Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Μπαστούνια" με χειροποίητη ζύμη και γέμιση από σπανάκι και μανιτάρια

Υλικά (για 2 μεγάλα μπαστούνια)

Για τη ζύμη


  • 450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμ. γιαούρτι
  • 200 γραμ. βούτυρο (τύπου βιτάμ)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • μισό κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση

  • 500 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο και στραγγισμένο
  • 3 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
  • 200 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (της αρεσκείας σας)
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 6 φέτες τυρί γκούντα για τοστ
  • 1 αυγό
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τελείωμα

  • 1 αυγό για επάλειψη
  • λίγο σουσάμι 
Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη γέμιση για να την αφήσουμε να στραγίξουν λίγο τα υγρά της πριν μπει στη ζύμη. Με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, όχι πολύ ψιλοκομμένα, κι αφού μαλακώσουν προσθέτουμε και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και λίγο πριν αφαιρέσουμε από το μάτι, προσθέτουμε και το σπανάκι ίσα να μαραθεί κι αυτό λιγάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα υλικά μας σε ένα άλλο σκεύος, καλύτερα σουρωτό για να στραγγίξουν τα υγρά μας και να κρυώσει λίγο το μίγμα.

Παράλληλα ξεκινάμε τη ζύμη μας. Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνουμε όλα τα υλικά μας (αλεύρι και μπέικιν κοσκινισμένα πάντα) και τα χτυπάμε στο μίξερ με το εργαλείο που είναι σα γάντζος (για τις ζύμες) όχι το στρογγυλωπό. Χτυπάμε μέχρι να δούμε τη ζύμη μας να ομογενοποιείται κι αν είναι πολύ λαστιχωτή και κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και χτυπάμε ξανά. Αφού δούμε ότι είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από το μίξερ (ή αφηνουμε το μίξερ χειρός) ,τη χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες και είμαστε έτοιμοι με τον πλάστη να ανοίξουμε τα μπαστούνια μας. Ρίχνουμε πάντα αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας καθώς και στα χέρια και δουλεύουμε με το χέρι τη ζύμη σε μπάλα πριν την ανοίξουμε. Αφού δούμε ότι είναι καλή η υφή της, δεν κολλάει ούτε σπάει, αρχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάτη σε οβάλ σχήμα μέχρι να γίνει όσο μεγάλη και λεπτή θέλουμε η ζύμη.

Σ' αυτό το σημείο θα ολοκληρώσουμε και τη γέμιση αφύ είμαστε σχεδόν έτοιμοι με τη ζύμη μας. Στο μίγμα που είχαμε αφήσει να στραγγίξει θα προσθέσουμε τη φέτα, το αυγό, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο και θα τα ανακατέψουμε καλά. Η γέμισή μας είναι έτοιμη κι αυτή για να τη χρησιμοποιήσουμε.
Όπως είναι λοιπόν μακρόστενη τώρα η ζύμη μας θα τοποθετήσουμε κατά μήκος μες στη μέση (αφήνοντας λίγο κενό και από τις τέσσερις πλευρές), τρεις φέτες τυρί τοστ τη μία κάτω από την άλλη σχεδόν και πάνω από αυτές θα τοποθετήσουμε τη μισή γέμιση, υπολογίζοντας να μην ξεχειλίζει όταν κλείσουμε το μπαστούνι μας. Μόλις βάλουμε και τη γέμιση, θα κλείσουμε τη ζύμη σα φάκελο ή πακετάκι. Δηλαδή, γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω από τη γέμιση πρώτα την κάτω άκρη και την πάνω άκρη και μετά από πάνω κλείνουμε με τη δεξιά και την αριστερή πλευρά.Σαν να κλείνουμε ένα πακέτο καλά ώστε να μην ανοίξει και τρέξει η γέμιση. Αλοίφουμε με αυγό και τις δύο πλευρές και από την καλή πλευρά (όχι εκεί που είναι το κλείσιμο) προσθέτουμε από πάνω σουσάμι. Καλό θα είναι να κάνουμε και 2-3 χαρακιές με το μαχαίρι από πάνω για να φεύγει ο αέρας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο μπαστούνι με την υπόλοιπη γέμιση και με τις άλλες τρεις φέτες τυρί.
Θα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου(ανάλογα το φούρνο).


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου