Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Σουφλέ με σπανάκι και τυρί

Υλικά

  • 16 φέτες ψωμί του τοστ
  • 700-800 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο
  • 8 φέτες τυρί του τοστ (ό,τι προτιμάτε)
  • 150 γραμμάρια φέτα σε τρίμματα
  • 150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα(όχι πολύ αλμυρή)
  • 3-4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • λίγο βιτάμ
  • λίγο ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Παίρνουμε το σπανάκι πλυμμένο και καθαρισμένο και το σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο ίσα να μαραθεί. Το αφαιρούμε από το σκέυος και το α΄φηνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι για να μη μας βγάλει υγρά. Σε ένα πιρέξ, αλείφουμε με λίγο βιτάμ τον πάτο και τα τοιχώματα και στρώνουμε το ψωμί του τοστ σε δύο στρώσεις τη μία πάνω στην άλλη για παχιά βάση. Έπειτα στρώνουμε από πάνω το τυρί του τοστ να καλύψουμε την επιφάνεια του ψωμιού. Στη συνέχεια παίρνουμε το σπανάκι και το τοποθετούμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μετά ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά πάνω από το σπανάκι και τέλος χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα, αατοπιπερώνουμε ελαφρώς και περιχύνουμε το πιρέξ μας με το μίγμα. 
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε μέσα το σουφλέ μας. Θα το αφήσουμε 15-20 λεπτά στις αντιστάσεις και άλλο τόσο περίπου στον αέρα για να φουσκώσει καλά. 
Σερβίρεται ζεστό.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ρολά στο φούρνο με μανιτάρια και μπεσαμέλ

Υλικά


  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2-3 φέτες μπέικον ή άλλο αλλαντικό ψιλοκομμένο
  • 100 γραμ. τυρί γκούντα τριμμένο
  • 100 γραμ. τυρί έμμενταλ τριμμένο
  • 100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο για επάλειψη
Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο τα μανιτάρια και αφού πάορυν χρώμα προσθέτουμε και το αλλαντικό και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μικρό σκεύος ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας. Βάζουμε αρχικά να λιώσει το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά με σύρμα και όσο πήζει το μίγμα συμπληρώνουμε το γάλα και θέλουμε να γίνει παχύρευστο αλλά ανάλαφρο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι , καθώς και λιγάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τέλος προσθέοτυμε τον κρόκο αυγού ανακατεύοντας πολύ καλά. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη, αδειάζουμε τα μανιτάρια και το αλλαντικό, τη μπεσαμέλ, τα τριμμένα τυριά , λίγο μαϊντανό και συμπληρώνουμε λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακτεύουμε καλά το μίγμα μας και είμαστε έτοιμη να ετοιμάσουμε τα ρολά.

Έχουμε αποψύξει το φύλλο κρούστας και το κόβουμε σε λωρίδες κάθετες περίπου 10 εκατοστά πλάτος. Κάθε ρολό θα έχει δύο φύλλα που θα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο με πινελάκι για να κολήσουν μεταξύ τους. Θα φροντίσουμε γύρω γύρω το πάνω φύλλο μας (αυτό που θα δεχτεί τη γέμιση), να έχει ελαιόλαδο για να κολλήσει κλείνοντας. 

Έχουμε , λοιπόν, τις λωρίδες από φύλλο καλά λαδωμένες και και κάτω κάτω στη βάση της λωρίδας βάζουμε με το κουτάλι περίπου το μέσο του πλάτους μικρή ποσότητα γέμισης. Φέρνουμε προς τα μέσα τις δύο πλευρές δεξιά και αριστερά του φύλλου και ξεκινάμε να τυλίγουμε καλύπτοντας  γεμιση από κάτω προς τα πάνω τη λωρίδα μας. Φτιάχνουμε έτσι ένα ρολό και το κλείσιμο λαδώνουμε να μην ανοίξει το φύλλο.

Συνεχίζουμε και για τα άλλα ρολά και αφού τα βάλουμε στο ταψί μας αν θέλουμε αλείφουμε με ίγο αυγό και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για μία ώρα περίπου σε αντιστάσεις. Θα πρέπει να γίνει τραγανιστό το φύλλο και να πάρει ωραίο χρώμα το ρολό.

υ.γ. Το μυστικό είναι να μπαίνει λίγη γέμιση για να μην ξεχειλίσει στο φούρνο από τα ρολά και να λαδωθούν καλά όλα τα φύλλα μας.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!




Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Τσιπούρα με λαχανικά στη λαδόκολλα

Υλικά (για κάθε πακέτο)

  • 1 μεγάλη τσιπούρα καθαρισμένη και πλυμένη
  • 1 μεγάλο κολοκύθι σε φετάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά κομμένη σε χοντρές λωρίδες
  • μισό λεμόνι(3-4 φετάκια)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρίγανη ξερή
  • δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • λαδόκολλα
  • αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση

Αλείφουμε το ψάρι με λίγο ελαιόλαδο. Φτιάχνουμε ένα μίγμα με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο και πασπαλίζουμε το ψάρι καλά, ρίχνοντας και μέσα στην κοιλιά του ψαριού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μας, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Παίρνουμε ένα πιρέξ και τοποθετούμε μέσα τη λαδόκολλα ανοιχτή, στον πάτο της τοποθτούμε τα λαχανικά και από πάω το ψάρι. Στο ψάρι ακουμπάμε από πάνω τις φέτες λεμονιού. Τέλος, προσθέτουμε λιγακι ελαιόλαδο ακόμα από πάνω και είμαστε έτοιμοι. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακετάκι και δένουμε αν θέλουμε για να μην ανοίξει με ένα κορδόνι. Την τοποθετούμε επιπλέον σε αλουμινόχαρτο που επίσης κλείνουμε για να μείνουν όλα τα υγρά μέσα. Όλο το πακέτο το βάζουμε μέσα στο πιρέξ και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε σε αντιστάσεις για μία ώρα περίπου και έπειτα ανοίγουμε το πακέτο και βάζουμε για 10-15 λεπτά τον αέρα να πάρει λίγο χρώμα το ψάρι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μικρά διατροφικά μυστικά

1.Τα φρούτα είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση. Συστήνεται να τα καταναλώνουμε ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα για πιο σωστή πρόσληψη των βιταμινών τους, αλλά παρόλα αυτά δεν ισχύει αυτό που πολλοί νομίζουν ότι αν φάμε φρούτο μετά το φαγητό παχαίνουμε.

2.Είνια καλό να καταναλώνουμε συχνά σαλάτες όχι μόνο αντικαθιστώντας γεύματα αλλά ακόμα καλύτερα να συνοδεύουμε το κάθε γεύμα μας με μια πλούσια σαλάτα. Πρώτα απ’ όλα γιατί εκτός από τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών , είναι γεμάτες σε φυτικές ίνες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, δημιουργούν την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει, δεν τρώμε πάρα πολύ και μας κρατάνε για περισσότερη ώρα πριν πεινάσουμε.

3.Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι απαραίτητη στη διατροφή μας κυρίως αν έχουμε μπει σε πρόγραμμα για σωστό βάρος. Το μυστικό για να χάσουμε πόντους στο σώμα μας, είναι οι πρωτεΐνες (είτε από ψάρι, είτε από πουλερικά, είτε από αυγά)να καταναλώνονται στο βραδινό και όχι στο μεσημεριανό μας γεύμα.

4.Τα αμύγδαλα καθώς και η κανέλα, είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή των διαβητικών ατόμων, καθώς μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αν καταναλωθούν έπειτα από κάποιο γεύμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη(πατάτες, ρύζι, κ.ά.)

5.Τα λεμόνια, τόσο στη φλούδα τους όσο και στο χυμό τους, περιέχουν μια ουσία, τη λεμονίνη, που προστατεύει από τον καρκίνο. Επομένως, όσο περισσότερο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά και τα γλυκά μας τόσο το καλύτερο.

6.Για τον κρόκο του αυγού γνωρίζουμε ότι περιέχει χοληστερίνη, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι έχει και πολύ σίδηρο. Το ασπράδι δεν έχει χοληστερίνη, αλλά περιέχει την πρωτείνη.




Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κοτόπιτα με τρία τυριά, μπέικον και μανιτάρια

Υλικά

  • 2 βρασμένα στήθη από κοτόπουλο χωρίς πέτσα
  • 1 συσκευασία ζύμη κουρού(2 φύλλα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
  • 6 φέτες μπέικον πολύ ψιλοκομμένες
  • 200 γραμ. μανιτάρια(επιλογής σας)πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο
  • 100 γραμ. τριμμένο ρεγκάτο
  • 100 γραμ. τριμμένο καπνιστό τυρί
  • 200 γραμ. τριμμένο γκούντα ή ένταμ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο βιτάμ
Εκτέλεση
Παίρνω τα βρασμένα στήθη του κοτόπουλου και τα κόβω μικρά κομματάκια (ή το διαλύω με το χέρι). Αλατοπιπρώνω ελαφρώς (θα μπει και αργότερα στο μίγμα συνολικά αλατοπίπερο). Σε ένα φαρδύ σκεύος, σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ξεκινάω να σοτάρω το κρεμμύδι και προσθέτω και το μπέικον. Τα σοτάρω ελαφρώς και σε αυτό το σημείο συμπληρώνω και το κοτόπουλο και τα σοτάρω όλα μαζί. Έπειτα προσθέτω τα μανιτάρια και την πιπεριά, σοτάρω καλά όλα τα υλικά μαζί και αφού έχουν πάρει λίγο χρώμα κι έοχυν μαλακώσει, συμπληρώνω όλη την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνω το μάτι μου. Αφήνω για λίγο και έπειτα κλείνω και αποσύρω από τη φωτιά. 

Αφήνω να κρυώσει λίγο το μίγμα μου και έπειτα προσθέτω μέσα αναμεμιγμένα τα τυριά και  τα αυγά που τα έχω ανακατέψει μαζί με το γάλα(αφήνω λιγάκι γάλα για επάλειψη της πίτας πριν το φούρνο). Προσθέτω μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λιγάκι αλάτι. Ανακατεύω πολύ καλά το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και είμαι έτοιμη να ετοιμάσω την πίτα.

Έχω αποψύξει τη ζύμη κουρού και σε βουτυρωμένο πιρέξ τοποθετώ στον πάτο το ένα φύλλο, στρώ καλά και προσθέτω μέσα το μίγμα μου. Σκεπάζω από πάνω με το δεύτερο φύλλο, το τρυπάω με πιρούνι για να μη μαζεύει αέρα, χαράω και τα κομμάτια με ένα μαχαίρι και με πινελάκι αλείφω λίγο γάλα από πανω. 


Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου (αναλόγως το φούρνο).


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Χοιρινά μπριζολάκια με κόκκινη γλυκιά σος και καπνιστό τυρί

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 χοιρινά μπριζολάκια
  • 1 μικρό κρμεμύδι ξερό σχεδόν πολτοποιημένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σχεδόν πολτοποιημένη
  • μισή κόκκινη γλυκιά πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
  • 300 γραμ. τοματίνια ψιλοκομμένα (κονσέρβα)
  • 2 κουτ. γλυκού κέτσαπ
  • 2 κουτ.γλυκού μέλι
  • 2 κουτ.γλυκού μουστάρδα 
  • 1,5 κουτ.γλυκού ζάχαρη
  • μισό σφηνοπότηρο κόκκινο κρασί
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • ρίγανη ξερή
  • βασιλικός ξερός
  • δυόσμος ξερός
  • τυρί καπνιστό τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • νερό
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα μπριζολάκια μας. 
Αφού έχουν στραγγίξει καλά, τα λαδώνουμε με το ελαιόλαδο με ένα πινελάκι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη σε κάθε μεριά σε όλα τα μπριζολάκια. Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα (ή ψηστιέρα, ότι μας βουλεύει)χωρίς πρόσθετο λάδι αλλά σε πολύ δυνατή φωτιά αρχικά να πάρουν χρώμα και οι δύο μεριές και έπειτα χαμηλώνουμε αρκετά για να ψηθούν και μέσα. 

Για τη σος: Σε ένα φαρδύ σκέυος που είναι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λιγάκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σχεδόν λιωμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Αφού μαλακώσουν αρκετά, συμπληρώνουμε το μέλι και έπειτα την κόκκινη πιπεριά. Ανακατέυουμε καλά και μόλις αρχίσει να πήζει θα σβήσουμε με το κόκκινο κρασί και θα χαμηλώσουμε λίγο το μάτι όταν εξατμιστεί. Στο σημείο αυτό θα προσθέσουμε το κέτσαπ, έπειτα τα τοματίνια και τέλος τη μουστάρδα, θα ανακατέχουμε καλά και θα συμπληρώσουμε λίγο βρασμένο νεράκι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ξαναχαμηλώνουμε πολύ και τέλος προσθέτουμε, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο ξερό δυόσμο και λίγο παραπάνω ξερό βασιλικό. Τέλος τη ζάχαρη αναλόγως πόσο γλυκιά την προτιμάμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί και να γίνει σχετικά πηχτή σαν σος. 

Την αφαιρούμε και την απλώνουμε ζεστή πάνω στο μπριζολάκι μας και ακριβώς από πάνω προσθέτουμε τριμμένο καπνιστό τυρί να αρχίσει να λιώνει. Μπροούμε να συνοδεύσουμε με άσπρο ρύζι σπυρωτό ή με πατάτες.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Λεμονοκρασάτο κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια ολόκληρα
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 1 σφηνοπότηρο χυμό λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • νερό
  • κορν φλάουερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 μπαχάρια
  • ρύζι βρασμένο επιλογής σας για συνοδευτικό
Εκτέλεση

Έχουμε ξεπλύνει και στραγγίξει τα κομμάτια του κοτόπουλου . Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ξεκινάμε να το σοτάρουμε. Αφού πάρει χρώμα και μαλακώσει, θα προσθέσουμε το κοτόπουλο και θα το σοτάρουμε και αυτό καλά και από τις δύο πλευρές του. Έπειτα θα συμπληώσουμε τα μανιτάρια, θα συνεχίσουμε το σοτάρισμα και στη συνέχεια θα σβήσουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί θα χαμηλώσουμε το μάτι μας, θα προσθέσουμε αλατοπίπερο και τα μπαχάρια και λίγο νερό ζεστό και θα αφήσουμε σε μέτρια φωτιά το φαγητό μας να μαγειρευτεί. Όταν θα τρυπιέται καλά το κοτόπουλο και θα έχει εξατμιστεί το πολύ νερό, θα προσθέσουμε και το λεμόνι (αναλόγως πόσο λεμονάτο το προτιμάει ο καθένας βάζει λιγότερο ή περισσότερο), θα αφήσουμε λίγο ακόμα και θα σβήσουμε. Σε ένα μπολάκι θα διαλύσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ και θα το αραιώσουμε με λίγο νερό της βρύσης και θα το προσθέσουμε στην κατσαρόλα να δέσει η σάλτσα μας. Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε με ρύζι απλό ή αρωματικό ή άγριο ρύζι (ή όποιο άλλο συνοδευτικό θέλουμε)΄.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!