Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και κιμά

Υλικά


  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος λάπα
  • περίπου 60 αμπελόφυλλα
  • μία κούπα τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1-2 αυγά
  • λίγο λεμόνι
  • λίγο νερό βραστό


Εκτέλεση

Έχουμε ζεματίσει τα αμπελόφυλλά μας και ετοιμάζουμε τη γέμιση με τον κιμά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε και το στραγγίξουμε, το δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τα αναμιγνύουμε καλά και ζυμώνουμε λίγο το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Παίρνουμε τώρα ένα ένα τα αμπελόφυλλά μας, τα ανοίγουμε καλά και στο κέντρο τους τοποθετούμε μικρή ποσότητα από τη γέμιση και αρχίζουμε να διπλώνουμε παίρνοντας πρώτα τις πάνω άκρες του αμπελόφυλλου και φέρνοντας τες προς το κέντρο, έπειτα διπλώνουμε την κορυφή προς τα κάτω κυλινδρικά και τέλος φέρνουμε από πάνω τις κάτω άκρες ώστε να κλείσει καλά το αμπελόφυλλο με τη γέμιση και να σχηματιστεί το ντολμαδάκι μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση του κιμά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα που έχουμε ανάψει αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία, στρώνουμε στον πάτο όσα αμπελόφυλλα έχουν περισσέψει και προσθέτουμε πάνω από τα αμπελόφυλλα λίγο ελαιόλαδο. Έπειτα τοποθετούμε όλα τα ντολμαδάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο και τα υπόλοιπα σε δεύτερη στρώση. Πάνω από τα ντολμαδάκια τοποθετούμε ένα πιάτο (που να αντέχει τη θερμοκρασία ) ώστε να τα προφυλάξει από το να ανοίξουν. Προσθέτουμε και λίγο βραστό νερό και μετά από λίγα λεπτά χαμηλώνουμε το μάτι μας και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα ανοίγουμε την κατσαρόλα μας, αφαιρούμε το πιάτο, ελέγχουμε τα ντολμδάκια και αφήνουμε για ακόμη 20 με 30 λεπτά. Έπειτα σβήνουμε το μάτι μας και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το ασπράδι με λίγο νεράκι και αλάτι μέχρι να αφρατέψει και να "στεκεται" και έπειτα προσθέτουμε τον κρόκο και λίγο λεμόνι καθώς επίσης και λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας ενσωματώνοντάς το σιγά σιγά στο αυγολέμονο. Αφού το χτυπήσουμε καλά και ενσωματωθεί, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, κουνάμε δεξιά αριστερά να πάει παντού και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια μας και με λίγο γιαούρτι και να τα σερβίρουμε είτε ζεστά είτε κρύα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου