Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πατάτες φούρνου α λα κρεμ με μπέικον και τυριά

Υλικά

  • 6-7 μεγαλούτσικες πατάτες σε μικρά κομμάτια (κυδωνάτες)
  • 7 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 200 γραμ. έμμενταλ τριμμένο
  • 150 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 200 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γραμ. γκούντα τριμμένο
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 σφηνοπότηρο γάλα φρέσκο
  • λίγο βιτάμ
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • ξηρός δυόσμος
  • λίγο αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • τριμμένη φρυγανιά προαιρετικά
Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες μας και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο που καίει. Δεν θα τις τηγανίσουμε τελείως αλλά θέλουμε να μαλακώσουν λίγο και να πάρουν λίγο χρώμα. Αφού τελειώσουμε με τις πατάτες, θα τις αφήσουμε σε απορροφητικό χαρτί αρκετή ώρα για να μη μας βγάλουν λάδι μετά.
Σε ένα σκεύος λιώνουμε λίγο βιτάμ και προσθέτουμε το μπέικον να το σοτάρουμε καλά. Αφού σοταρστεί συμπληρώνουμε λίη κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε λίγο το μάτι. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα από τα τριμμένα τυριά και συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει ρευστό το μίγμα. Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και δυόσμο ξερό. Ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε από το μάτι. Σε ένα πιρέξ τοποθετούμε τις πατάτες μας και από πάνω περιχύνουμε με το μίγμα από τυριά, μπέικον και κρέμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και τριμμένη φρυγανιά για να κάνει από πάνω κρούστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα ή σε αντιστασεις για ένα εικοσάλεπτο έως 30 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και χρώμα πάνω και κάτω και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου