Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μικρά μυστικά για τη διατροφή σου

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν είναι ακατόρθωτη, είναι απλά θέμα απόφασης και θέμα γνώσης. Αν γνωρίζεις αυτά που πρέπει να κάνεις και προμηθεύεσαι τα σωστά υλικά για το σπίτι και την κουζίνα σου, τότε θα καταφέρεις να ακολουθείς και ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα διαβάσεις κάποια μικρά μυστικά για τη διατροφή σου που μπορείς να εκμεταλλευτείς για το καλό της εικόνας και κυρίως της υγείας σου.

Μικρά μυστικά διατροφής:
  • Καλό είναι προτιμάς το φρέσκο ψωμί από το ξερό ή από τα παξιμάδια, καθώς έχουν περισσότερες θερμίδες κι ας είναι στην ίδια ποσότητα με το ψωμί που θα έτρωγες
  •   Μην επιλέγεις τα γαλακτοκομικά 0% γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες D και  A (χάνονται).
  • Προτιμήστε  τα κατεψυγμένα λαχανικά από εκείνα της κονσέρβας , καθώς χάνεται μικρότερο ποσοστό βιταμινών(αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε φρέσκα).
  • Το μέλι, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητές του πρέπει να γνωρίζεις ότι ερεθίζει το έντερό μας γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση.
  •  Είναι πολύ αποτελεσματικό να προσθέτουμε ανάμικτα λαχανικά σε μακαρονάδες και σαλάτες σε μικρές ροδέλες για σωστή αφομοίωση των τροφών που μεταβολίζονται σε λίπη. Οι πιο μεγάλες ποσότητες και τα χοντροκομμένα κομμάτια κουράζουν το έντερο.
  • Οι έτοιμοι χυμοί έχουν 30-40% λιγότερη ποσότητα βιταμίνης και χάνουν ακόμα περισσότερη αν μείνουν πολύ στο ψυγείο μας.
  • Η βιταμίνη C πρέπει να ξέρεις ότι καταστρέφεται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Όταν , λοιπόν, μαγειρεύουμε το φαγητό μειώνεται κατά 50% και μέχρι 90% αν μετά το μαγείρεμα μείνει μία ώρα αντί να το καταναλώσουμε απευθείας.
  • Για να μη στερείσαι τα αγαπημένα σου φαγητά, μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος σε ένα σουφλέ ή ογκρατέν με λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι ή και γάλα.
  • Αν θέλεις να χρησιμοποιείς για τηγάνισμα το ελαιόλαδο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, καλό είναι πρώτα να το σουρώνεις καλά. Επίσης , απόφυγε να το κάνεις με πιο ευπαθή στη θέρμανση είδη λαδιού όπως το καλαμποκέλαιο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου