Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Χωριάτικα λουκάνικα με ψημένη ρακή και πουρέ πατάτας

Υλικά

  • 6 παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες 
  • 2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια ξερά σε μεγάλες ροδέλες
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 ποτήρι κρασιού ψημένη ρακή Αμοργού
  • 1 χούφτα γραβιέρα κομμένη σε κύβους
  • ελαιόλαδο
  • νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ:
  • 5-6 μεγάλες πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο (ή εβαπορέ)
  • 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο(επιλογής σας)
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Σε σκεύος που έχουμε συμπληρώσει ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε πολύ καλά(σχεδόν τηγανίζουμε) τα λουκάνικα μαζί με το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα. Συμπληρώνουμε αλατοπίπερο και μετά από λίγο σβήνουμε με την ψημένη ρακή. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ,  και έπειτα χαμηλώνουμε το μάτι και συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για λίγη ώρα και όταν δούμε ότι έχουν φύγει τα υγρά και έχουν  καραμελώσει ελαφρώς τα κρεμμύδια με τα λουκάνικα σβήνουμε το μάτι μας. Σε αυτό το σημείο θα προσθέσουμε μέσα στο φαγητό τα τυράκια.
Για τον πουρέ μας, παίρνουμε τις βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ειδικό εργαλείο ή μια μεγάλη πιρούνα και μέσα στο σκεύο που είναι η λιωμένη πατάτα αρχίζουμε να συμπληρώνουμε σιγά σιγά το γάλα και το βούτυρο ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε με μίξερ χειρός για να γίνει η υφή βελουτέ και ελαστική. Αναλόγως πόσο πυχτό ή αραιό προτιμάμε τον πουρέ μας θα συμπληρώσουμε αν θέλουμε επιπλέον γάλα ή βούτυρο. Τελειώνοντας με το χτύπημα θαπροσθέσουμε λιγάκι μοσχοκάρυδο καθώς και το αλατοπίπερο κατά βούληση. Χτυπάμε μία τελευταία φορά για να πάει παντού το καρύκευμα και μόλις ο πουρές δείχνει να έχει μια παχύρευστη αλλά βελουτέ υφή είμαστε έτοιμοι.
Το φαγητό μας σερβίρεται ζεστό.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου