Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι κατά προτίμηση) σε μερίδες
  • 4 μεγαλούτσικες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε χοντρά κομμάτια(π.χ. μισοφέγγαρα)
  • 4-5 καρότα μεγαλούτσικα κομμένα σε φετάκια ή κομμάτια
  • 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
  • 5-6 μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λωρίδες
  • λίγη κόκκινη πιπεριά γλυκιά (φλωρίνης) ψιλοκομμένη
  • 500 γραμ.(1 κουτί χάρτινο)χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
  • 1 σφηνοπότηρο brandy, κονιάκ ή κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη κανέλλα
  • 4-5 μπαχάρια
  • ελαιόλαδο
  • νερό
Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε πλύνει και κόψει τις μελιτζάνες και τις έχουμε αφήσει μέσα σε νερό αλατισμένες για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε καλά και τις στεγνώνουμε την επόμενη μέρα ώστε να τις τηγανίσουμε. Ξεπλένουμε το μοσχάρι μας και το αφήνουμε να στραγγίξει. Σε κατσαρόλα με δυνατή φωτιά ρίχουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μας. Προσθέτουμε το μοσχάρι και το σωτάρουμε καλά και από τις δύο πλευρές. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά και τα καρότα και πριν χαμηλώσουμε τη φωτιά σβήνουμε με το brandy (ή ό,τι επιλέξουμε). Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, την ψιλοκομμένη ντομάτα και το χυμό και χαμηλώουμε το μάτι μας. Ρίχνουμε τα μπαχάρια, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1,5 - 2 ώρες αναλόγως με το αν μαλακώνει το κρέας. Για να είμαστε έτοιμοι πρέπει να έχει δέσει η σάλτσα και να έχει μαλακώσει το μοσχάρι. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα προσθέτουμε νερό. Το αλάτι μας θα το ρίξουμε προς το τέλος για να μη σφίξει το κρέας. Στο μεταξύ έχουμε τηγανίσει τις μελιτζάνες και τις έχουμε αφήσει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να τραβήξει το λάδι. Όταν το φαγητό στην κατσαρόλα είναι σχεδόν έτοιμο, θα προσθέσουμε τότε και τις μελιτζάνες μας και θα ανακατέψουμε την κατσαρόλα μας για να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Σβήνουμε τη φωτιά μας και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Προσοχή: Σε καμία περίπτωση μην προσθέσετε τις μελιτζάνες απευθείας από το τηγάνι στην κατσαρόλα, χωρίς να έχουν στραγγίξει, γιατί θα βγάλει πάρα πολύ λάδι το φαγητό μας.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου