Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Τονομακαρονάδα με λινγκουίνι

Υλικά


  • 500 γραμ. λινγκουίνι
  • 260-300 γραμ. τόνος σε νερό(2 κονσέρβες)
  • 2 κρεμμύδια ξερά(όχι πολύ μεγάλα)ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 300 γραμ. τοματίνια ψιλοκομμένα
  • 250 γραμ. ντομάτα στον τρίφτη
  • σάρκα από 10 περίπου ελιές (μαύρες ή πράσινες) ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη ψητή πιπεριά(από βάζο με πιπεριές σε άλμη) ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη
  • 1σφηνοπότηρο ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι μπαλσάμικο
  • λίγη κανέλα
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • λίγο βασιλικό ξερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • νερό
Εκτέλεση

Σε ένα σκεύος βαθύ με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις ελιές και την πιπεριά και μετά από λίγο σβήνουμε με το ούζο/τσίπουρο. Προσθέτουμε τα τοματίνια και την τριμμένη ντομάτα και συμπληρώνουμε λιγάκι νερό ζεστό. Χαμηλώνουμε στο μέτριο το μάτι μας αφού πάρουν όλα τα παραπάνω μια βράση και έπειτα προσθέτουμε τον τόνο μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλατοπίπερο, το μπαλσάμικο και τα φύλλα δάφνης. Το βασιλικό θα τον προσθέσουμε λίγο αργότερα. Αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα μας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει και παράλληλα έχουμε βάλει το ζυμαρικό μας σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι να βράσει. Θα αφήσουμε λίγο αλ ντέντε τα λινγκουίνι μας και δεν θα τα στραγγίξουμε γιατί θα τα προσθέσουμε όπως είναι στο σκέυος με τη σάλτσα μας όταν θα είναι σχεδόν έτοιμη. Αφού, λοιπόν, τα μακαρόνια μας είναι λίγο πριν το βράσιμο και κρατάνε θα τα πάρουμε με μια πηρούνα και θα τα προσθέσουμε στο σκεύος με τη σάλτσα όταν είναι σχεδόν έτοιμη. Θα συμπληρώσουμε το βασιλικό και ακόμα λίγο αλατοπίπερο αν χρειάζεται και ίσως δούμε ότι θέλει λιγάκι νερό βραστό επιπλέον ώστε να τελειώσει και ο βρασμός του μακαρονιού μας. Οπότε δυναμώνουμε για πολύ λίγο το μάτι να πάρουν όλα μαζί μία βράση και έπειτα αφού ενσωματωθούν ωραία τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μας σβήνουμε και σερβίρουμε. Συμπληρώνουμε στο πιάτο μας λίγο ωμό ελαιόλαδο και  ξερό ή φρέσκο  βασιλικό. 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου