Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

"Παιδικά" παπουτσάκια με πλούσια μπεσαμέλ και τυρί

Υλικά (για 10 παπουτσάκια)

5 μικρές μελιτζάνες φλάσκες

Για τη γέμιση με τον κιμά
  • 800 γραμ. περίπου μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια ξερά ψιλοκομμένα
  • 400 γραμ. περίπου συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγη κανέλα
  • ζάχαρη (κατά την κρίση σας, αναλόγως πόσο γλυκιά θέλετε την σάλτσα του κιμά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • νερό βραστό
Για τη μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 4-5 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 4-5 κουτ.σούπας αλέυρι
  • 100 γραμ. τυρί έμενταλ
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη γραβιέρα τριμμένη (για πάνω από τα παπουτσάκια)


Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τις μελιτζάνες μας και κόψουμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε στη μέση κάθετα, χαράζουμε με ένα μαχαίρι το εσωτερικό της σε διάφορα σημεία, ρίχνουμε λίγο αλατάκι και λίγο ελαιόλαδο και αφού τις στρώσουμε σε ένα αλουμινόχαρτο ή σε αντικολλητικό χαρτί, τις ψήνουμε στη σχάρα του φούρνο στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος) για 10-15 λεπτά. Όταν ψηθούν τις αφήνουμε λιγάκι να κρυώσουν και τις αδειάζουμε από την ψίχα τους - δεν πετάμε την ψίχα , μποορύμε να την κάνουμε μελιτζανοσαλάτα. Έπειτα ετοιμάζουμε τον κιμά μας για τη γέμιση, όπως συνηθίζουμε να τον κάνουμε για τα μακαρόνια κλπ (βλ.προηγούμενες συνταγές) Στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι (όχι σε τελείως καυτή φωτιά) λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά με σύρμα. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το γάλα που το έχουμε ζεστάνει ελαφρά και ανακατεύουμε συνεχώς και γρήγορα. Χαμηλώνουμε στο μέτριο σχεδόν τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο. Θα προσθέσουμε σ' αυτό το σημείο και το τυρί έμενταλ σε κυβάκια ή τριμμένο και τέλος ανακατεύοντας πολύ πολύ καλά και γρήγορα θα προσθέσουμε και τον κρόκο αυγού και αφού διαλυθεί τελείως θα σβήσουμε και θα αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μυστικό στη μπεσαμέλ είναι το συνεχόμενο και γρήγορο ανακάτεμα έως ότου δέσει καλά και γίνει πηχτή. 
Αφού, λοιπόν, τελειώσουμε και με τη μπεσαμέλ θα τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες μας σε ένα ταψί, θα τις γεμίσουμε αρχικά με τον κιμά και από πάνω θα βάλουμε μια καλή στρώση μπεσαμέλ και τέλος λίγο τριμμένη γραβιέρα για κρούστα.  Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί από πάνω και να κάνει μια ωραία κρούστα. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και λίγο ωμό ελαιόλαδο από πάνω.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου