Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Στριφτά πιτάκια με μερέντα και δημητριακά ολικής αλέσεως

Υλικά (για 10 περίπου πιτάκια)


  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 400 γραμ. μερέντα (μία συσκευασία)
  • δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με σοκολάτα (τύπου fitness)-> περίπου 8-9 κουτ.σούπας
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση

Έχουμε αποψύξει το φύλλο μας. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και όπως έχουμε όλα τα φύλλα μαζί πριν τα διαχωρίσουμε τα κόβουμε κατά μήκος σε τρεις λωρίδες ισομερείς. Για κάθε στριφτό πιτάκι θα χρησιμοποιούμε από τρία φύλλα (λωρίδες). Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα την απλώνουμε στο τραπέζι οριζόντια και αλείφουμε το φύλλο ελαφρώς με λιωμένο βούτυρο, έπειτα στρώνουμε από πάνω την επόμενη λωρίδα και αλείφουμε ξανά και έπειτα την τρίτη. Στην τρίτη λωρίδα μας περίπου στη μέση οριζόντια θα στρώσουμε με ένα κουτάλι κάποια ποσότητα μερέντας (ούτε πολύ ούτε λίγο, με το μάτι ώστε να μην ξεχυθεί στο τύλιγμα) και από πάνω τριμμένα δημητριακά.
Στη συνέχεια θα γυρίσουμε το φύλλο προς τα μέσα και θα αρχίσουμε να τυλίγουμε σαν κύλινδρο.
 Στο τέλος βουτυρώνουμε λίγο εκεί που κάνει το κλείσιμο για να μην μας ανοίξει.


Έπειτα παίρνουμε την μία άκρη και τυλίγουμε προς τα μέσα σαν να φτιάχνουμε σαλιγκάρι.
Στο τέλος βάζουμε και πάλι λίγο βούτυρο στο τελείωμα και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία φτιάχνοντας σαλιγκαράκια μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας και αφού τα βάλουμε στο ταψί τα αλείφουμε και από πάνω ελαφρώς με λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 20-30 λεπτά αναλόγως το φούρνο, μέχρι να κάνει κρούστα και να πάρει λίγο χρώμα. Αν θέλετε στο σερβίρισμα κοσκινίζετε λίγη ζάχαρη άχνη πάνω από τα πιτάκια.

tip: εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς ή κομματάκια φρούτων ή μπισκότο ή συνδυασμό τους.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου