Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κιμαδόπιτα με τυρί

Υλικά


  • 1 πακέτο ζύμη κουρού
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά λάπα
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
  • 400 γραμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα (1 κονσέρβα)
  • μισό κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 200 γραμ. μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • μισή πιπεριά φλωρίνης πολύ ψιλοκομμένη
  • 150-200 γραμ. κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο τριμμένο 
  • μοσχοκάρυδο
  • κανέλα
  • ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • νερό
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
  • 4-5 φύλλα βασιλικού πολύ ψιλοκομμένα
Εκτέλεση

Ετοιμάζω τη γέμιση: σοτάρω τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω σιγά σιγά τον κιμά προσέχοντας να διαλυθεί και να μην μείνουν χοντρά κομμάτια. Προσθέτω και τα μανιτάρια και την πιπεριά. Τα σοτάρω ελαφρά όλα μαζί, προσθέτω μοσχοκάρυδο, πιπέρι και κανέλα και έπειτα προσθέτω λίγο νερό βραστό και αφήνω να πάρει βράση ο κιμάς μου. Χαμηλώνω όμως λίγο τη φωτιά και αφήνω 10-15 λεπτά να μαγειρευτεί. Έπειτα ανοίγω την κατσαρόλα μου και προσθέτω τα ντοματίνια και τον χυμό ντομάτας καθώς και 3-4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά μας αρέσει η σάλτσα) . Τα αφήνω όλα μαζί σε μέτρια φωτιά έως ότου δέσει η σαλτσα και δοκιμάσω τον κιμά ότι έχει μαλακώσει. Προς το τέλος προσθέτω όσο αλάτι θέλω. Προσοχή μόνο αν είναι και το κεφαλοτύρι που θα ρίξουμε στη γέμιση πολύ αλμυρό. Αποσύρω από το μάτι και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να τραβήξει τα υγρά του. Αν δούμε ότι είναι πολύ ζουμερή η γέμιση όταν θα πάμε να ετοιμάσουμε την πίτα θα αφαιρέσουμε αν κρίνουμε ότι χρειάζεται λίγο από το ζουμί για να μη μας βγει μετά μέσα στην πίτα και ποτίσει η ζύμη. Έχουμε ξεπαγώσει τα δύο φύλλα από τη τη ζύμη κουρού, αλοίφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και στρώνουμε καλά το ένα φύλλο στον πάτο. Παίρνουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και συμπληρώνουμε το τυρί, το βασιλικό και τη φρυγανιά(4-5 κουταλιές σούπας) για να τραβήξει να υγρά και να δέσει καλύτερα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και έπειτα τα στρώνουμε μέσα στο φύλλο στο ταψί μας. Καλύπτουμε από πάνω με το δεύτερο φύλλο και κάνουμε τρύπες με το πηρούνι στη ζύμη για να φεύγει ο αέρας και χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια στο περίπου. Αλοίφουμε με χτυπημένο αυγό για το χρώμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς στον αέρα για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό το φύλλο μας.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου