Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Χιονισμένες τηγανίτες με σος σοκολάτας

Υλικά για 5-6 μεγάλες τηγανίτες (ή 16-18 μικρές)


  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο (για όλες τις χρήσεις)
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή μπέικιν πάουντερ
  • μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • λίγη κανέλλα
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλάκια γλυκού βούτυρο λιωμένο
  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • βούτυρο ή λάδι για το τηγάνισμα
  • 200 γραμ. κουβερτούρα ή σοκολάτα υγείας
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν και τη λίγη κανέλλα. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Συμπληρώνουμε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δημιουργηθεί ο χυλός μας. Αν θέλουμε να κάνουμε μικρές τηγανίτες χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι με βούτυρο ή λάδι που καίει (έπειτα θα χαμηλώσουμε λίγο το μάτι )και για κάθε τηγανίτα προσθέτουμε μια κουταλιά μεγάλη με το χυλό. Αν θέλουμε μεγάλες ατομικές τηγανίτες θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό τηγανάκι (σαν αυτό που φτιάχνουμε σαγανάκι ή ατομική ομελέτα) , θα βάλουμε να κάψει περίπου 2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο για κάθε μία τηγανίτα (ή νατίστοιχο λάδι) και ο χυλός μας θα καλύψει όλη τη διάμετρο απ'το τηγανάκι. Αφήνουμε να πάρει πρώτα η κάτω μεριά της τηγανίτας και όταν τα πλαϊνά εχουν αρχίσει να "σγουραίνουν" και κάνει κρούστα τη γυρνάμε από την άλλη να πάρει και από εκεί χρώμα καλό και να κάνει κρούστα. Όταν τς αφαιρέσουμε τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας αν έχουν τραβήξει πολύ λάδι. Για τη σος σοκολάτας, θα κόψουμε κομματάκια την κουβερτούρα και θα τη λιώσουμε σε μπεν μαρί. Έπειτα θα προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος(την οποία έχουμε βγάλει από το ψυγείο να μην είναι πολύ κρύα)  και θα ανακατέψουμε να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια ρευστή σος. Περιχύνουμε την τηγανίτα μας με τη σος σοκολάτας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Εναλλακτικά μπορείτε να περιχύσετε με μέλι ή μόνο με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου